5 idei de activități pe care le poți face împreună cu copilul tău pe perioada auto-izolării.

Cu toții petrecem în această perioadă mai mult timp dacă nu tot timpul în casă și nu este deloc plăcut acest lucru.

Ca și părinte, acum că școlile, grădinițele și creșele sunt închise, este cu atât mai dificil. Unde mai pui că trebuie să și lucrezi de acasă, în timp ce e nevoie să te ocupi și de copil sau copii.

Copilul se plictisește destul de repede și uneori ca părinte este destul de dificil să găsești în permanentă idei creative care să îl țină prins pe cel mic, măcar până se termină ședința urgentă de la birou

Înainte de a începe, te rog să inspiri și să expiri profund și să îți dai voie să ajungă la tine informația asta: nu ești singur și sunt soluții creative care să-l țină pe micuț ocupat

1. Invață-l să facă mai mult lucru manual

Dă-i creioane si hârtie colorată și spune-i să îți deseneze o poveste sau să facă portretul familiei.

Îi poți da și cărți de colorat însă atunci când îi spui lui să își imagineze ceea ce va colora, va fi mult mai implicat și nu riscăm să se plictisească prea repede.

Dacă stai la curte, adună frunze, petale de flori sau orice alte elemente din natura și roagă-l pe cel mic să îți facă din ele un desen sau un obiect decorativ.

Poți încerca să îl ții ocupat și cu plastilină, rugându-l să îți modeleze ceva ce îi place sau un întreg oraș cu locuitori sau animalele pe care le știe. Sigur îi va lua ceva timp

2. Să ne mișcăm ca animalele

Asta este o activitate perfectă pentru momentele în care vrei ca micuțul să își consume energia. Roagă-l să se aseze pe jos și să îți exemplifice pe rând cum se târâie viermele, cum sare broscuța, cum aleargă pantera, cum dă din aripi fluturele etc.

Tu decizi ce animăluțe dorești ca el să exemplifice și cât durează exemplificarea. Important este ca cel mic sa execute cu entuziasm și să se distreze.

3. Să facem gărgărițe din cartofi

Tot ce ai nevoie e să îi dai celui mic un cartof sau mai mulți, acuarele, pensule si hârtie.

Îi vei tăia celui mic cartoful în două și îl lași pe el să îl coloreze și apoi să îl aplice ca și ștampilă pe foaia de hârtie. Rămânând ca după aceea, să coloreze gărgărița de pe hârtie din acuarelă.

Puteți fi creativi și face din cartofi și alte animăluțe sau forme geometrice pe care copilul să le imprime pe hârtie.

4. Faceți o competiție de avioane de hârtie

Avioanele de hârtie sunt foarte simplu de făcut și sunt primul lucru care ne trece prin minte când ne gândim la zbor.

Această activitate este recomandată atunci când nu este doar un copil în casă astfel încât competiția să se dea între micuți. Ei vor alege designul avionului și vor concura de pe punct de egalitate pentru locul întâi

5. Activitate în liniște

Atunci când o ședință sau un telefon important se anunță, ai nevoie să îl ții pe cel mic ocupat cu o activitate care să îți solicite cât mai puțin implicarea și care să se desfășoare pe cât posibil în liniște. Am găsit și soluția și anume: roagă-ți copilul să își măsoare cu un centimetru fiecare jucărie și să noteze pe o hârtie, ca să vedem cât au crescut

Mai poți încerca să îi dai să facă un puzzle sau un joc de combinat perechi. Asta îl va ține și ocupat și îi va lua ceva timp să îndeplinească sarcina.

Dacă chiar ai rămas în pană de idei și ai nevoie de ceva timp pentru a te ocupa de altceva, e o idee bună să îl lași să se uite la desenea preferată sau să vadă un tur virtual al unui muzeu interesant.

Cu răbdare și ceva mai mult spirit ludic, vei trece și peste această perioadă care acum îți oferă șansa de a te conecta mai autentic cu cel mic, chiar dacă butoanele tale emoționale sunt apăsate uneori la maxim.