Adaptarea la gradinita

Pentru marea majoritate a parintilor intrarea in colectivitate a celui mic este un moment de maximă tensiune. Multi parinti sunt tematori cu privire la aceasta noua perioada, care vine cu emotii si cu teama de un nou inceput.

Aceasta intrare in colectivitate nu este dificila doar pentru parinti, ci si pentru cel mic, care se afla acum pus in fata unui mediu total necunoscut pentru el. Parintii isi pun o gramada de intrebari despre modul in care vor reusi sa-l faca pe cel mic sa se simta bine in noul mediu.

Este de preferat sa se vorbeasca deschis cu copilul chiar inainte de a incepe gradinita, deoarece aceasta pregatire il ajuta pe copil sa traverseze mai usor noua experienta. Universul copilului se mareste, iar parintii trebuie sa insoteasca copilul in aceasta explorare de nestavilit a celui mic.

Ce ii pot spune parintii copilului despre ce va urma:

  • Mami si tati te vor duce la gradinita si vor veni sa te ia;
  • Si noi am mers la gradinita;
  • Gradinita este un loc in care inveti lucruri noi, cunosti si te poti juca cu alti copii;
  • O sa fie frumos, o sa afli multe lucruri de la doamna educatoare;
  • Suntem langa tine, ne poti spune tot ce simti;
  • Intelegem ca este o schimbare pentru tine;

 

Copilul in primii ani de viata, pana la intrarea la gradinita isi petrece timpul cu parintii si cu bunicii. Acum vine pentru el o noua etapa. Acum copilul creste, devine autonom pentru varsta pe care o are. Aceasta crestere a celui mic poate să fie traversata cu greu de catre parinti.

Acum copilul se va intalni cu un nou set de reguli care sunt stabilitate la gradinita, iar la inceput unele lucruri pot sa fie dificile pentru el, mai ales ca in acest moment parintii nu mai sunt langa el. Copilul acum va invata treptat sa se adapteze la noul mediu si la noile cerinte, va invata sa isi gestioneze trairile adecvat in cadrul grupului de copii.

Este important pentru copil sa fie incurajat de catre parinti in aceasta perioada, sa stie ca parintii lui il sustin si ca ii sunt intelese si acceptate sentimentele, emotiile si nevoile.