Atașamentul la copil

Atașamentul se poate defini ca fiind o legătură afectivă care durează indiferent de timp sau de distanță.

Copilul va manifesta atașamentul față de părinții săi, căutându-i sau atrăgându-le atenția, iar la rândul lor, părinții își vor manifesta atașamentul față de copil prin grijă, ocrotire, raspunzând la nevoile emoționale pe care acesta le are.

Nevoia noastră de afecțiune, de conectare emoțională față de o alta persoană este indispensabilă în viața noastră, noi neputând trăi fără legături sănătoase cu cei din jurul nostru. În acest sens, copilul mic are nevoie de afecțiune, de protecție, astfel prima figură de atașament care există pentru copil este mama. Mama este cea care este prezentă și cea care îi poate oferi conexiunea emoțională de care copilul are nevoie.

Un atașament sigur este baza unei dezvoltări armonioase pentru copii si tipul de atașament pe care dorim să-l clădim în copii.

Copilul are nevoie să se simtă apreciat, valorizat, să îi fie validate emoțiile, atât cele poztive, cât și cele negative. Dacă un parinte spune „ Nu mai plange, nu e bine.”, în acel moment, copilul nu-și va mai exterioriza emoțiile negative, ceea ce pentru dezvoltarea lui emoțională, nu este deloc un lucru benefic, dar dacă parintele spune „Înțeleg, ești trist acum.”, atunci copilul se va simți înțeles de parinte, va știi că părintele este prezent cu el și îi înțelege suferința.

Un atașament sigur îi face pe copii să

  • Fie mai capabili în a-și putea controla emoțiile negative în situații stresante.
  • Se dezvolte mai bine din punct de vedere social
  • Fie mai încrezători în explorarea lumii din jurul lor

Prin modul în care un copil este îngrijit, acesta va putea să dezvolte empatie și să coopereze cu cei din jurul său. Aceste abilități sociale îi ajută să formeze relații puternice cu semenii în viitor.