Epuizarea în cazul mamelor/Burnout-ul

Burnout-ul se referă la un sindrom specific de epuizare legat de situații prelungite de dezechilibru emoțional, în care stresul perceput depășește posibilitatea persoanei de a face față.

Există o varietate de factori care vă pot genera epuizare

Asteptari nerealiste

Mamele au adesea idei despre maternitate, idei care de cele mai multe ori nu sunt bazate pe realitate. Așteptările nerealiste iau forma unor cuvinte precum „ar trebui” și implică credințe interiorizate despre ceea ce ar fi ideal să facă mamele. Adesea, aceste convingeri sunt nerealiste și chiar dăunătoare.

Exemplu:„Mamele ar trebui să anticipeze toate nevoile familiei sale.”; „Mamele ar trebui să poată avea grijă de toate.”; „Mamele care își iau timpul sunt leneșe.”; „Mamele nu ar trebui să se enerveze niciodată.”

Perfecţionism

O mamă se poate blama pentru faptul că, ea consideră că nu este perfectă, că nu este suficient de bună pentru copilul ei, ceea ce duce la scăderea stimei de sine, iar în unele cazuri chiar la depresie. Este important să înțelegem că mamele pot traversa și ele o multitudine de stări.

Mesaje culturale

Femeile sunt bombardate zilnic cu sute de mesaje despre modul în care trebuie să fie mame, atât din familie, cât și prin intermediul mass-media. O mama trebuie să-și dorească să fie acea mama de care copilul ei are nevoie.

Ce pot face mamele?

Pentru a contracara așteptările nerealiste, trebuie ca acestea să fie mai întâi conștientizate. O mama poate folosi o agendă în care să noteze când nu s-a simțit epuizată, să discute cu alte mame, să discute cu partenerul de cuplu sau atunci când simte că nimic nu o mai ajută, să ceară ajutor specializat. Astfel, mama nu se va mai simți singură.