Co-parentingul în beneficiul copilului

După un divorț sau o separare, implicarea armonioasă de ambele părți în creșterea unui copil este de multe ori dificilă.

Se întâmplă să vă simțiți îngrijorat de abilitățile parentale ale partenerului sau partenerei, să vă stresați de sprijinul financiar și emoțional necesar copilului, să vă simțiți epuizat de atâtea conflicte sau pur și simplu să ajungeți să credeți că nu veți putea depăși resentimentele din relația voastră.

În această situație, co-parentingul pe cale amiabilă cu fostul soț sau fosta soție poate oferi copilului tău stabilitatea, sentimentul de securitate și relaționările armonioase și sigure de care acesta are atâta nevoie.

 

Ce este mai exact co-parentingul?

Este încercarea ambilor părinți de a avea un rol activ și implicat în viața copilului lor chiar și după divorț sau separare.

Este ceea ce studiile au arătat că are o influență puternică asupra stării de bine emoționale și mentale a copilului. Calitatea relației dintre cei doi foști soți sau în cazul de față, cei doi co-părinți, va impacta calitatea viitoarelor relații ale copilului precum și predispoziția lui spre a dezvolta anxietate sau depresie.

Până aici totul ne este clar și în teorie co-parentingul este benefic și pare relativ ușor de realizat. Însă cum rămâne cu practica, mai ales atunci când despărțirea nu a fost pe cale amiabilă și a fost destul de dureroasă?

Cu excepția situațiilor în care în familie au existat probleme serioase cum ar fi violența domestică sau abuz de substanțe, co-parentingul este realizabil prin dezvoltarea unei relații amiabile având în vedere beneficiul copilului.

 

Cum facem co-parentingul să funcționeze?

Cheia succesului pentru un co-parenting de succes este ca cei doi foști soți să separe relația personală de relația lor cu copilul.

Aici este util ca fiecare dintre cei doi să se gândească la relația cu fostul doar în termenii benefici copilului, lăsând deoparte neînțelegerile personale. Asta înseamnă a gândi în termeni precum: da, mariajul meu s-a terminat dar nu și familia mea. Binele copilului fiind ceea ce primează aici.

Ceea ce face un co-părinte matur și responsabil, este să pună nevoile copilului înaintea propriilor lui nevoi, în relația cu fostul.

 

Beneficiile pentru copil 

Copiii ai căror părinți divorțați au o relație de cooperare:

Se simt în siguranță – Având încredere în dragostea ambilor părinți, copiii se vor adapta mai rapid și mai ușor la divorț și la noi situații de viață și au o stimă de sine mai bună.

Beneficiază de consecvență – Co-parentingul favorizează reguli, disciplină și recompense similare între cele două case astfel încât aceștia știu la ce să se aștepte și ceea ce se așteaptă de la ei.

Înțeleg mai bine rezolvarea problemelor– Copiii care își văd părinții cooperând au mai multe șanse să învețe cum să își rezolve problemele într-un mod pașnic și eficient.

Au un exemplu sănătos de urmat – Cooperând cu celălalt părinte, stabilești un model de viață pe care copilul îl poate folosi pentru a construi și menține relațiile viitoare.

Sunt mai sănătoși din punct de vedere mental și emoțional – Copiii expuși la conflict între părinți sunt mai predispuși la a dezvolta depresie, anxietate sau alte probleme de natură emoțională.

 

Creșterea copiilor este plină de decizii pe care va trebui să le iei cu fostul soț sau soție, fie că îți place asta sau nu. Cooperarea și comunicarea face ca toată lumea să treacă mai ușor peste această situație astfel încât echilibrul să se reinstaleze treptat și repercursiunile să fie minime.