Consecințele lui “Nu mai plânge, ca te las aici”

In cele 3 zile de stat in spital alaturi de fetita mea, am auzit de câteva ori aceasta amenințare, oferită de către părinți copiilor, unii dintre ei mai mici de 5 ani, speriați de locul în care se aflau si de faptul că nu știau ce urmează să li se întâmple.

Plânsul are un rol in reglarea emoțiilor, nu este un lucru rau. Copiii plâng atunci când simt că ceva nu este in regula, cand ii doare ceva, cand sunt speriați sau cand pur si simplu au nevoie sa primească afectiune din partea părintelui. Acea credinta populară “plânge că e răsfățat”, nu exista, mereu exista un motiv pentru care un copil se manifesta astfel.

Teama de abandon este unul dintre factorii care provoacă cele mai multe pagube la nivel emoțional, iar copii, mai ales cei mici, înțeleg doar ceea ce transmit cuvintele, ca vor fi abandonați in cazul in care nu se comporta așa cum vor părinții. In acest moment, autonomia copilului, este afectată, pentru că el se simte condiționat sa se manifeste într-un anumit fel, agreat de către părinte, pentru a nu fi abandonat.

Copiii, la fel ca si adulții, simt cand ceva nu este in regula. In primul rand, reiese că un lucru nu este in ordine, din cauza comportamentului parintilor. Pentru ca părinții sunt speriati si ingrijorati, transmit acest lucru si copiilor. Copilul, care nu are mecanismele de a se proteja dezvoltate, se îndreaptă către părinți pentru a primi susținere, înțelegere și afectiune. In momentul in care copilul, vulnerabil fiind, primește din partea părintelui amenințări de genul celei mentionate mai sus, se va retrage din interacțiunea cu părintele, iar întregul sau sistem de valori va avea de suferit. Copilul, care permanent încearcă să-și mulțumească părintele, se va subestima și pe viitor isi va ascunde emoțiile, pentru a fi pe placul părintelui, pregatindu-se astfel de un eventual abandon.

In loc sa folosiți aceste replici care rănesc copilul, încercați să le explicați, pe înțelesul lor, ce urmează să se întâmple, asigurati-i de întregul dvs sprijin si de faptul că, orice s-ar intampla, le sunteti alaturi.