Copilul autonom

Până la vârsta de un an copilul are nevoi care nu pot să fie satisfăcute de el, iar pe măsură ce crește acestea va avea și dorințe. În această perioadă copilul învață despre cum este să fii în această lume, după ce timp de 9 luni a stat în pântecele mamei sale. Acum, bebelușul este într-un loc nou pentru el, un loc în care trebuie să învețe să se adapteze.

Copilul este dependent de părinte, iar părintele de el, dar toată această depedenență ar trebui privită sub un alt unghi, deoarece nici un organism viu de pe planeta noastră nu trăiește în mod independent, iar cel mai bine ar fi să ne referim la interdependență. Aceasta presupune că eu dau copilului, iar copilul îmi dă mie, adică dăruim unul celuilalt.

Responabilitățile pe care le are un copil trebuie să fie raportate la vârsta pe care o are. Atuonomia pe care o doresc cei mai mulți dintre părinți este un precursor al încrederii în sine. Un copul care este autonom are automat și încredere în el și în ceea ce poate să facă, de aceea adulți din viața lui, în special părinții trebuie să-l încurajeze și să-l investească cu încredere.

Ce pot face adulți pentru a-i crește autonomia și încredere în sine a copilului?

  1. Să-l lase pe copil să aleagă ( exemplu Cu ce vrea să se îmbrace? Ce vrea să mânânce etc.)
  2. Cu un copil mic de până la 6 ani este bine să-i dăm variante din care să poată alege (două ar fi suficiente).
  3. Adultul trebuie să arate respect pentru munca sau efortul pe care-l depune copilul într-o activitate .
  4. Adultul nu trebuie să-i pună prea multe întrebări din senin copilului, deoarece acesta va deveni confuz și nu va știi cum să răspundă sau la ce să răspundă.
  5. Este bine ca adultul să fie răbdător cu copilul. Atunci când îl întreabă ceva pe copil este important să-i ofere timp copilului să poată răspunde și să încerce să nu dea răspunsuri pe care el consideră că le-ar putea da copilul.
  6. Adulți trebuie să-i încurajeze pe copii să-și găsească propriile soluții.

“Dacă un copil este criticat des, el învaţă să condamne. Când un copil este lăudat des, el învaţă să preţuiască.” – Maria Montessori