Copilul cu tendinte de agresivitate

Copilul care se opune cu vechementa incearca sa atraga atentia spre ceva. Dar oare spre ce? Vrea sa se faca auzit, simitit si inteles. De multe ori copii nestiind cum sa-si inteleaga emotiile dificile, cum sa traiasca cu ele si cum sa le exprime tind sa devina agitati, nervosi. Nu fac acest lucru pentru a-i irita pe parinti sau pe ceilalti. Acesti copii au nevoie sa-si poata verbaliza emotiile, trairile si sa le poata da un sens.

Parintele trebuie sa-l sustin pe copil, sa-i fie alaturi si sa-l incurajeze sa vorbeasca despre ceea ce simte si gandeste. De asemenea, parintele il poate incuraja pe copil sa discute despre temerile pe care le are, despre nemultumiri si de asemenea despre interesele si dorintele pe care le are. 

De asemenea, atunci cand copilul are momente de agresivitate sau de furie este fara doar si poate o perioada in care el trece printr-o dificultate emotionala. In aceasta perioada copilul trebuie ajutat sa-si poata metaboliza emotiile si sa le poate intelege. Copilul nu trebuie blamat sau criticat. Parintele ii poate explica de ce un comportament agresiv nu este solutia si ce ar putea sa faca si cum ar putea sa procedeze diferit.

Parintele poate apela si la ajutor specializat, la o consiliere psiholigica. Impreuna cu psihologul copilul poate sa lucreze cu emotiile puternice ale acestuia si-l poate ajuta si sustine in demersul terapeutic.

Ce poate face parintele?

  • Sa vorbeasca deschis cu copilul despre problemele pe care le are acesta in prezent.
  • Sa-l asculte fara sa-l judece.
  • Sa-i explice cum ar putea sa faca fata in anumite situatii.
  • Sa-l linisteasca si sa ii fie aproape atunci cand ii este greu.
  • Sa nu-l critice.

In acelasi timp parintele poate sa-i spuna copilului: “Inteleg ca iti este greu/ dificil. Daca vrei putem sa discutam despre asta acum sau mai tarziu?”, “Poti sa-mi povestesti despre ce te nelinisteste. Poti vorbi oricand cu mine. “