Cum recunoaștem furia și frustrarea la copii

Unii copii sunt mai furioși sau se frustrează mai ușor decât alții, mulți dintre ei neștiind cum să exprime asta într-un mod constructiv. Acest lucru face ca aceștia să aibă dificultăți în învățare și în îndeplinirea anumitor sarcini școlare, lucru care se răsfrânge asupra modului în care aceștia se simt cu privire la ei înșiși.

 

Cu siguranță au fost momente în care v-ați auzit copilul spunând că ceilalți colegi ai lui se descurcă mai bine și indiferent de cât de mult se străduiește, nu poate ține pasul cu ei. Ei bine, acesta este una din formele prin care copilul dumneavoastră exprimă frustrarea.

 

Mai întâi aș vrea să diferențiem aceste două emoții, care deși sunt cumva în legătură, nu sunt același lucru.

Copiii se pot simți frustrați atunci când întâmpină anumite obstacole în îndeplinirea anumitor sarcini sau în obținerea unui lucru. Acest lucru îi face să se simtă vulnerabili și supărăți.

 

Furia pe de altă parte, este mai mult un răspuns la o amenințare, ca de exemplu aceea de a fi ridiculizat sau de a fi neîndreptățit. Mare parte dintre copii exprimă furia prin țipete, loviri, crize de tantrum. 

 

Frustrarea continuă poate duce la furie, aceasta din urmă fiind o emoție mai puternică. De asemenea, dacă copilul este frustrat foarte des, acesta începe să se simtă neputincios și să creadă că indiferent de cât de mult încearcă nu va lua note mai mari sau nu își va face prieteni, ceea ce poartă denumirea de neputință învățată.

 

Cu furia este altă poveste iar copilul o poate exprima prin crize de tantrum, izbucniri verbale, cuvinte vulgare, aruncatul lucrurilor sau chiar lovituri îndreptate spre alte persoane. Faptul ca ei își exteriorizează furia în acest mod nu este neapărat rău, dat fiind faptul că ei nu au învățat alte modalități de a face față sau de a gestiona ceea ce îi supără.

Un copil furios adeseori simte că nu e corect ca lucrurile să fie atât de ușoare pentru ceilalți copii sau că nimeni nu îl înțelege.

 

Ceea ce poți face ca părinte, este să diferențiezi frustrarea de furie și apoi să îți ajuți copilul să învețe noi modalități mai sănătoase de a le face față.

 În felul acesta copilul se va simți mult mai în control atunci când vine vorba de emoțiile și reacțiile sale și va vedea că le poate face față, fără izbucniri comportamentale necontrolate.