Cum spunem nu copilului?

De foarte multe ori parinții ajung în imposibilitatea de a le mai face față copiilor atunci când aceștia cer ceva. Părinții nu știu cum să-și mai liniștească copii și cum să-i facă să înțeleagă că un NU înseamnă NU.

Atunci când părintele decide să-i spună nu copilului trebuie să fie ferm, dar răbdător cu copilul, să-i explice, de ce acum este NU. Pentru un copil căruia nu i s-a spus niciodată NU, este foarte greu de digerat și de înțeles de ce acum este NU.

Există și momente în care copiii pot cere anumite lucruri nu neapăarat că vor acele obiecte în mod real, ci pentru că simt nevoia de atenție, simt nevoia să fie băgați în seamă, să știe că le sunt acceptate sentimentele și dorințele.

De asemenea, trebuie avut grijă pe ce ton vorbim cu copilul când îi spunem nu, trebuie să vedem și să facem diferența între nevoile de bază ( hrană, odihnă etc.) și nevoi secundare ( jocuri pe calculator etc.).

Părintele trebuie să fie foarte atent, deoarece atunci când îi promite copilului că-i va lua un lucru, încercând să-l pacălească pe copil, acesta nu uita, iar de cele mai multe ori acest comportament poate duce la o scădere a încrederii din partea copilului în părinte.

Este bine ca părintele să-i promită copilului ceea ce este posibil realizabil, fără să-l ia pe ocolite pe copil, de cele mai multe ori copii simt dacă este vorba despre un nu sau un da, dar atunci când copilul este mai mic îi este dificil să facă această diferența. Atunci când este un da, dar de fapt este un nu, cel mic se poate învinovăți pe sine, se poate simți descurajat, poate crede că nu este suficient de bun, câteodată unii copii chiar pot crede că părinții nu îi iubesc îndeajuns.

Este bine să-i explicăm copilului, să vorbim deschis cu el și să fim sinceri atunci când nu putem să cumpărăm un anumit lucru într-un anumit moment, aceste lucruri vor ajuta să nu pună presiune în relația părinte copil.

Este de precizat faptul că amândoi părinții trebuie să fie consecvenți în decizia luată. Dacă mama îi spune copilului nu, dar tatăl îi va spune da, și nu numai la obiecte materiale, acest lucru îi va produce confuzie celui mic, ceea ce poate duce și la o scădere a autorității parentale în cazul unuia dintre părinți. Important este să vorbim și cu tatăl copilului și să cădem de acord asupra unui lucru ce ține de copil