Depresia adolescenților și mariajul părinților

 

Este cunoscut faptul că depresia unui adolescent reprezintă un factor de stres pentru părinții și familia sa, dar se cunosc destul de puține informații despre felul în care depresia adolescentului afectează relațiile dintre membrii familiei sau despre cum relațiile dintre membrii familiei, influențează depresia adolescentului.

Cu toate acestea, a fost observat faptul că atât timp cât adolescentul în depresie se află sub tratament, fie că acesta se realizează prin terapie sau este tratament medicamentos, nu se înregistrează schimbări notabile în ceea ce privește conflictele părinte-copil sau mariajul părinților.  Caracteristicile acestora rămân neschimbate, urmând ca odată cu ieșirea adolescentului de sub tratament să se înregistreze o înrăutățire a relațiilor dintre părinți sau dintre alți membri ai familiei.

Acest lucru se explică prin faptul că în perioada în care adolescentul primește ajutor în lupta cu depresia, părinții ajung să își pună propriile probleme în așteptare. Odată cu sfârșitul tratamentului urmat de adolescent, părinții sunt forțați să se confrunte cu problemele pe care le-au lăsat în umbră în ultima perioadă, iar revederea cu acestea poate să fie copleșitoare și să ducă la numeroase comportamente neadecvate.

În acest sens, este recomandat ca părinții adolescenților depresivi – și în general părinții ai căror copii traversează o perioadă dificilă – să consulte la rândul lor un psihoterapeut care să-i ghideze în rezolvarea problemelor personale sau de cuplu.