Dezvoltarea gândirii și a inteligenței în perioada preșcolară

În perioada 3-6 ani, copilul este mânat de curiozitate – curiozitatea de a descoperi lucruri noi, de a căuta răspunsuri și de a înțelege – curiozitatea de a descoperi lumea.

Curiozitatea se dezvoltă din nevoia de cunoaștere și se bazează în mare măsură pe imitație (imitarea comportamentelor adulților, a colegilor de grădiniță, a modelelor din media, etc.). Aceste abilități se observă în cadrul jocului copilului, atunci când se joacă de-a „bucătarul” sau pompierii, prinți și prințese, etc. sau atunci când se joacă cu păpuși de-a „doctorul” sau mama/tata și copilul.

Prin explorare și cunoaștere se dezvoltă intelectul copilului.

Intelectul este deosebit de sensibil la modificări, transformări, reorganizări și este supus unei evoluții constante și determinate pe întreaga durată a vieții omului.

Împreună cu dezvoltarea intelectului, vine și dezvoltarea memoriei (creșterea capacității de memorare), care poate fi antrenată prin jocuri de tip memory games.

Capacitatea de memorare este activă și se manifestă după 4 ani. În această perioadă devin tot mai evidente formele intenționate și logice ale memorării (care sunt posibile datorită dezvoltării gândirii și limbajului).

De asemenea, apar frecventele întrebări – „de ce?”. Deși sunt uneori enervante, aceste întrebări sunt deosebit de importante deoarece sunt destinate cunoașterii și sesizării relațiilor dintre obiecte sau situații.

Gândirea preșcolarului este predominant preconceptuală și intuitivă. Noțiunile folosite de copii, de multe ori sunt prea extinse la un număr exagerat de fenomene, ori sunt reduse la situații concrete. De asemenea, în această perioadă sunt foarte evidente dificultățile pe care le are copilul în a distinge corect între realitatea externă și cea internă cu o tendință pronunțată de a raporta totul la propria persoană (gândirea egocentrică). Astfel, recomandate în această perioadă sunt jocurile educative, ca de exemplu:

(Pentru a vedea jocurile noastre educative recomandate, te învit să dai click aici.)

În concluzie, dezvoltarea gândirii și a inteligenței este în strânsă legătură cu manifestarea curiozității copilului – așa că lasă-l să exploreze și să descopere! Crează-i oportunități de stimulare senzorială!

Citește mai multe despre importanța stimulării senzoriale aici.