Dezvoltarea înțelegerii copilului în perioada 6 luni- 1 an

Una din primele abilități care se dezvoltă în această perioadă este aceea ce presupune imitarea de către copil a unor gesturi pe care le poate observa la alte persoane din mediul său. Aceste gesturi pot fi: bate din palme, cucu-bau, face pa, da noroc, bate palma etc.

A doua abilitate importantă este cea care se referă la a recunoaște cuvinte familiare precum: mașina, minge, cana etc. Copilul recunoaște obiectele prin faptul că atunci când părintele numește unu, el își îndreaptă privirea spre acela sau chiar se duce spre el.

A treia abilitate este cea de a răspunde la cereri de tipul: Vino aici!; Stai jos!; Hai!.

Ultima, dar și cea mai importantă abilitate este cea care presupune coordonarea atenției asupra propriei persoane și asupra altora, dar și asupra unui obiect sau eveniment. De exemplu, copilul vede un avion pe cer și îl arată, iar apoi se uită la părinte.

Prin prisma acestei capacități copilul poate învăța de la ceilalți și poate împărți momente de bucurie cu oamenii din jurul său. În cadrul acesteia sunt implicate o serie de alte abilități precum: coordonarea privirii, imitarea gesturilor, abilitatea de a indica cu degetul obiecte sau evenimente, utilizarea sunetelor, dar și a cuvintelor. Un alt exemplu este atunci când părintele îi arată copilului un balon, iar acesta imită gestul prin indicare cu degetul, se uită la balon, iar apoi își direcționează privirea din nou spre părinte.