Dificultati in cuplu dupa aparitia copilului

Atunci cand apare un copil, echilibrul cupului se poate destabiliza. De multe ori, intr-o varietate de situatii partenerul de cuplu se simte exclus si considera ca partenenera sa nu ii mai acorda aceeasi atentie ca inainte. Aceste schimbari trebuiesc discutate in mod deschis de catre partenerii cupului. Este de dorit ca cei doi sa-si spuna supararile, grijile si dorintele.

Daca partenerii nu-si comunica dorintele si nevoile si ceea ce ii deranjeaza acest lucru poate conduce la acumularea unui grad mare de frustrare.

Atunci cand frustrarea atinge cote maxile partenerii incep sa-si reproseze unul altuia tot ce ii nemultumeste. Cand se petrece acest lucru, cei doi nu mai reusesc sa comunice, iar acest lucru produce doar durere, furie si sentimentul de culpabilitate.

Este de dorit ca in fiecare zi partenerii sa-si vorbeasca deschis despre ce i-a nemultumit in acea zi, folosind formultari precum “Eu m-am simtit…”, “Pe mine m-a deranjat…” Astfel, in acest sens nici celalat partener nu se mai simte atacat si poate sa inteleaga cum s-a simtit celalalt. Se poate recurge si la a scrie pe o hartie nemultumirile daca nu se simt pregatiti sa exprime verbal.

In cursul saptamanii partenerii pot sa scrie biletele pe care sa noteze ce le-a placut si ce nu le-a placut la partener, iar in weekend pot sa discute despre aceste aspecte. In acest sens, exercitiul poate ajuta la scaderea tensiunii in cuplu.

Dinamica cuplului se afla in schimbare dupa aparitia copilului, iar acest lucru poate duce la disensiuni reale. Daca ambii parteneri comunica in mod deschis acest lucru poate ajuta la o reechilibrare mai rapida sim ai buna in cadrul cupului. Cu toate acestea, procesul nu trebuie grabit, fiecare cuplu avand propriul ritm de adaptare la nou viata. Nu doar de partener in cadrul cuplului si la cea de parinte.

Deseori partnerii experimentand situatii noi, stres, oboseala dupa aparitia copilului nu mai sunt la fel de disponibili sa inteleaga ce simte celalalt. Cei doi se refugiaza intr-o carapace greu de patrauns, dar cu timpul, cu sustinere si cu dorinta de a fi unul cu celalalt, adaptandu-se in mod progresiv la noua dinamica pot sa invete sa construiasca impreuna. Cei doi nu sunt rivali, nu se afla intr-o lupta de putere, ci doresc doar sa fie vazuti si auziti.