Divorțul pentru copil

Atunci când adulți decid să se despartă și să nu mai formeze un cuplu, de cele mai multe ori atunci când vorbim despre familii cu copii de peste 5/6 ani, aceștia resimt foarte acut separarea părinților.

Copii trăiesc acut aceste modificări, iar acestea de foarte multe ori nu sunt luate în seamă de părinții. Există și situații în care copilul se simte responsabil pentru divorțul părinților, unii copii putând afirma chiar și : Dacă nu eram eu, poate tati nu pleca.

Există si cazuri în care copii încearcă să-și împace părinții, deoarece aceștia trec printr-o serie de sentimente care îi copleșesc și se simt într-o stare de insecuritate emoțională, căută să restabilească cumva așa cum înțeleg ei, acest echilibru pe care l-au pierdut.

De asemenea, este de punctat faptul că în cele mai multe situații copii pot să aibă probleme de concentrare la școală, sunt mai vulnerabili, mai irascibili, se izoleasă de grup, deoarece aceștia își asumă în toatalitate motivul divorțului, chiar daca verbalizează sau nu aceste trăiri angoasante pentru ei.

Este important ca atunci când părinții iau decizia de a se despărți să discute cu copilul/copii și să-l asigure/să-i asigure că ei vor rămâne întotdeauna părinții lor indiferent dacă au decis să o ia pe drmuri diferite. În plus, este important că părinții să le comunice faptul că nu ei sunt problema divorțului, astfel încât să scadă riscul de culpabilizare în rândul copilului, deoarece copilul când va primi vestea divorțului va și șocat și confuz și nu va ști cum această decizie îl va afecta.

  • Este de preferat ca vestea divorțului să fie comunicată de către ambii părinți.
    Copilul va avea o serie de întrebări și de nelamuriri, de aceea este bine să le răspundeți sincer la ceea ce vă întreabă.
  • Este important să vă păstrați calmul.
  • Este important să le povestiți despre modul în care li se va schimba viața.
    Aveți răbdare cu copilul.
  • Explicați copilului că separarea de celălalt părinte nu va însemna că nu va mai putea petrece timp cu celălalt parinte sau nu-l va mai putea vedea.
  • Este important ca ambii părinți să spună copilului că-l iubesc, chiar dacă divorțează.