Dorința de control în cuplu

Atunci când apare dorința de control în cuplu apar o serie de neplăceri, care pot duce chiar la destrămarea cuplului. De unde oare vine această nevoie în cuplu ? Fiecare partener după ce își simte asigurat terenul în relația de cuplu, va încerca din răsputeri să-și mențină poziția și să o afirme cu vehemență ori de câte ori are posibilitatea să o facă. Atunci când apare dorința de control la unul din parteneri, de foarte multe ori are o stimă de sine mai scăzută, are o percepție despre propria persoană destul de precară și trăiește cu teama că-l poate pierde pe partener, că în mod cert celălalt se va plictisi și va căuta ceva mai bun.

Ce nevoi are partenerul care se află într-o permanentă dorință de control ?

  • Are nevoie să se simtă asigurat.
  • Are nevoie să se simtă încurajat și susținut.
  • Are nevoie de garanții din partea partenerului, câteoadă pot aparea și dorințe de manieră compulsivă, dorind să știe în permanență de face partenerul, cu cine se vede, cu cine s-a văzut etc.
  • Are nevoie ca partenerul să fie prezent și să-l asculte activ.

Controlul în cuplu îi face pe cei doi parteneri să se înstrăineze, să nu mai fie atent la nevoile persoanel și ale celuilalt și îi poate facă să fie furioși. De asemenea, când dorința de control devine destul de mare și de vizibilă, partenerul care are această dorință uită în mod recurent de nevoile celuilalt și acest lucru scade calitatea relației pe termen lung. Am putea spune că există situații în care celălalt partener rămâne submisiv sau momente în care acesta izbucnește datorită frustrărilor acumulate în timp.

Ce pot face partenerii ?

Să comunice în primul rând și să-și dea voie să încerce să înțelege de unde vine această nevoie de control în cuplul lor. Există momente în care comunicarea devina extrem de dificilă când este vorba de controlul în relația de cuplu, dar cu răbdare și cu grijă de sine, față de partener și față de relația de cuplu lucrurile se pot ameliora, iar partenerii pot să apeleze și la consiliere de cuplu pentru a facilita perioada pe care o traversează.