Managementul furiei la copii

Managementul furiei la copii implică recunoașterea emoțiilor, exerciții de evaluare împreună a situației sociale generatoare de furie și oferirea unor alternative de răspuns, la care cei mici nu s-au gândit până în acea clipă, precum și evaluarea consecințelor diferitelor tipuri de răspunsuri.

Dezvoltarea empatiei la copii ajută de asemenea la gestionarea tulburărilor de comportament iar jocurile de rol prin care cel mic să devină un alt personaj nevinovat și neajutorat îi poate ajuta să priveasca și din cealaltă perspectivă.

Copiii cu atașament securizant față de părinți își reglează mult mai bine reacțiile emoționale și gestionează stresul mai eficient, cu mult mai puține manifestări agresive față de cei din jur. Manifestarea interesului constant față de copil, față de interesele și preferințele lui, împreună cu activitățile plăcute organizate în familie și lipsite de controlul negativ sunt elemente indispensabile din construcția unui atașament securizant față de părinți.

Cei care nu îsi resimt familia ca pe un spațiu de dragoste și acceptare necondiționată ci mai degrabă ca pe un mediu rigid, eșuează în inhibarea reacțiilor agresive.
Orice copil poate fi învățat cu răbdare și înțelegere să gestioneze eficient conflictele în care este implicat. Cu cât părinții reacționează mai agresiv la manifestările lui violente, cu atât acest comportament se va perpetua mai mult. Ei au nevoie doar de îndrumare și alte căi de soluționare a situațiilor care le nasc sentimente negative. Și de timpul și atenția noastră.