Nevoile unui copil pe perioada divorțului

Pentru copilul de orice vârstă, divorțul sau separarea părinților reprezintă o perioadă tristă, stresantă și confuză. Ei se pot simți nesiguri, furioși, triști sau chiar vinovați de problemele de acasă.

Copilul va fi mâhnit, întristat de separarea părinților o bună perioadă de timp, lucru normal de altfel dacă luăm în calcul faptul că divorțul părinților întoarce cumva lumea copilului cu susul în jos.

Însă pe tot acest parcurs sunt lucruri pe care părinții le pot face pentru a face această perioadă mai puțin dureroasă pentru copil, doar fiind atenți și răspunzând în acord cu nevoile lui.

 

Ce vrea copilul tău de la mama și tata pe perioada divorțului?

Are nevoie ca amândoi să rămâneți implicați în viața sa. Sunați, trimiteți mesaje, puneți întrebări, făceți-vă simțită prezența astfel încât copilul să se simtă important și iubit.

Nu vă certați de față cu el și depuneți efort să vă înțelegeți în chestiuni legate de copil. Atunci când vă certați de față cu el, copilul va crede că a greșit el cu ceva și se va simți vinovat.

Are nevoie să vă iubească și să se bucure de timpul petrecut cu fiecare dintre voi doi. Dacă unul dintre părinți se supără sau este gelos pe timpul petrecut de copil cu celălalt părinte, atunci acesta va simți că trebuie să i-a partea unuia dintre părinți și să îl iubească mai mult pe acela.

Are nevoie ca amândoi să comunicați între voi astfel încât el să nu devină mesagerul mesajelor voastre.

Aduceți in discuție cuvinte frumoase sau neutre atunci când vorbiți despre celălalt părinte cu copilul. Atunci când unul dintre părinți îl vorbește de rău pe celălalt, copilul simte că se așteaptă de la el să i-a partea unuia dintre părinți.

Amintiți-vă că acesta are nevoie de ambii părinți în viața sa. Copilul are nevoie să simtă că se poate baza pe amândoi pe tot parcursul vieții.

Respectând toate aceste nevoi, îți ajuți copilul să treacă mai ușor peste această perioadă și să se adapteze schimbării.

Pe tot acest parcurs va fi nevoie ca tu să îl asculți mai mult și să îl încurajezi să își exprime emoțiile, poate chiar să îl ajuți să pună în cuvinte ceea ce simte. Recunoaște și validează trăirile lui, permite-i să fie sincer cu tine, să îți spună cum simte el personal toată această situație și fă din divorț un proces continuu prin care treceți împreună cu el.

Și în cele din urmă, nu uita să îi reamintești de câte ori va fi nevoie, că divorțul nu se întâmplă din vina lui, că nu a strâns el jucăriile sau că a fost un copil obraznic și că veți continua să îl iubiți la fel de mult ca înainte.

Va dura ceva timp până când copilul va trece peste această perioadă însă cu ambii părinți alături și propriul lui bine ca numitor comun, această experiență a divorțului poate fi depășită cu minim impact asupra stării de bine psihologice și emoționale a copilului.

După un divorț sau o separare, implicarea armonioasă de ambele părți în creșterea unui copil este de multe ori dificilă.

În această situație, co-parentingul pe cale amiabilă cu fostul soț sau fosta soție poate oferi copilului tău stabilitatea, sentimentul de securitate și relaționările armonioase și sigure de care acesta are atâta nevoie.

Citește mai multe aici.