Probleme de somn la copilul preșcolar

În majoritatea cazurilor, problemele de somn sunt ocazionale și dispar odată cu vârsta. În schimb, problemele de somn persistente pot să indice o afecțiune emoțională, fiziologică sau neurologică.

Copilul care trăiește o groază nocturnă (pavor) pare să se trezească brusc dintr-un somn adânc, în prima parte a nopții, într-o stare de agitație. Copilul poate să țipe și să se ridice în șezut, să respire repede și să privească fix sau să se zbată. Totuși, el nu este cu adevărat treaz, se liniștește repde, iar a doua zi dimineață nu-și amintește nimic. În schimb, episoadele de groază nocturnă sunt foarte răspândite (apar predominant între 3-13 ani) și-i afectează pe băieți mai des decât pe fete.

Deși somnambulismul în sine este infoensiv, somnambulii se pot afla în pericol de a se răni.

Recomandat este ca somnambulismul și pavorul să NU fie întrerupte deoarece întreruperea poate să-l deruteze pe copil și să-l sperie și mai tare.

Coșmarurile sunt și ele des întâlnite. Ele sunt provocate deseori de ora prea târzie de culcare, de emoții prea puternice, din cauza unei emisiuni TV foarte stimulatoare, a unei povești înfricosătoare, ș.a.m.d. Coșmarurile ocazionale nu sunt un motiv de alarmare, însa cele frecvente pot să semnaleze un nivel ridicat de stres.

Enurezismul – urinarea repetată, involuntară pe timpul nopții, la copii suficient de mari cât să-și controleze sfincterele – nu este neobișnuit (cca. 10-15% din copiii de 5 ani, in special băieți). Copilul nu are nicio vină și nu trebuie pedepsit. Dacă se prelungește dincolo de vârsta de 8-10 ani poate fi semn de părere proastă despre sine sau de alte probleme psihologice ori de sănătate.

Prin urmare, este important de reținut că este firesc ca la 3-6 ani copilul să aibă ocazional probleme cu somnul, însă dacă acestea se întâmplă aproape în fiecare seară, atunci pot indica o afecțiune emoțională, fiziologică sau neurologică și este necesar un consult de specialitate.

 

Resurse bibliografice – Papalia, D. (2010). Dezvoltarea umană. Ed. Trei, București