Sentimentul de abandon la copil

Atunci când copilul va fi îndepărtat fizic de părinte, acesta va retrăi sentimentul de separare de la naștere. Uniunea și sentimentul de securitate va fi dobândit atunci când există contact piele pe piele cu copilul, prin alăptare, astfel se va recreea sentimentul de totalitate care a existat în mediul intrauterin cu care este familiarizat copilul.

În momentul în care mama alăptează, bebelușul primește nu doar hrană, ci și iubire, atenție, căldură, iar astfel se structurează premisele unei dezvoltări armonioase.

Este absolut normal și firesc ca la o vârstă foarte fragedă copilul să se simtă speriat atunci când este separat de părinți, în special de mamă, deoarece mama asigură siguranța de care copilul are nevoie, acel spațiu în care copilul poate încerca diferite lucruri, în care este orcotit și susținut.

O mamă care este prezentă doar din punct de vedere al îngrijirii fiziologice a copilului, este o mamă care ea însăși se află într-o anumită dificultate, neputând să răspundă nevoilor emoționale ale copilului.

Absența părinților îi poate face pe copii să fie vulnerabili, să nu se mai simtă în siguranță, manifestând câteodată și comportamente agresive, de aceea este foarte important ca părinții să petreacă timp de calitate cu proprii copii.

Incapacitatea copiilor de a face față momentelor de singurătate îi vor afecta la vârsta adultă, de aceea este foarte important ca de mici copiii să fie obișnuiți gradat cum să gestioneze absența părinților. Părinții trebuie să se asigure că atunci când copilul intră în colectivitate să fie pregătit în prealabil, să i se explice unde este dus, cu cine va sta acolo, și că ei vor veni să-l ia înapoi.

De multe ori, intrarea la grădiniță este un moment în care cei mai mulți copii se simt abandonați, de aceea părinții trebuie să le fie alături și să le spună lucruri pozitive despre noul loc în care se vor duce, despre ce lucuri noi vor descoperi și despre ceilalți copii cu care pot interacționa și se pot juca acolo.

Nu este indicat ca la intrarea la grădiniță să:

  • Plecați fără știrea copilului deoarece acest lucru poate să-l facă pe copil să simtă și mai acut acest sentiment de abandon;
  • Nu speriați copilul spunându-i că dacă plânge nu vă mai întoarceți după el;
  • Nu bruscați verbal copilul, ci încercați să-i dați timp să poată să gestioneze noua situație și de asemenea aveți răbdare și cu dumneavoastră.