Teama de suferință

Majoritatea dintre noi am pățit măcar o dată să fim cuprinși de o tristețe apărută din senin și să nu fim capabili să numim punctul de unde apare aceasta. Pur și simplu corpul se lasă purtat de un sentiment vag al unei pierderi, lipse sau al unui gol. Pentru a putea culege informații în legătură cu proveniența acestei tristeți și pentru a ajunge la o soluție, drumul ne oferă o singură variantă: resimțirea tristeții pe deplin. Acest tip de tristețe vagă reușește să se hrănească mult timp din ignorarea elementului care a provocat-o, de aceea, clarificarea originilor acesteia este alegerea potrivită în procesul de vindecare.

În cazul suferințelor copiilor, existența acestor sentimente de tristețe fac din ei o ființă esențialmente umană. Numeroase studii confirmă faptul că și animalele se întâmplă să fie triste, dar nu și în suferință. Se consideră că prima ființă capabilă de suferință a fost omul, aceasta rămânând o caracteristică specifică lui.

Urmând același punct de vedere, suferința copilului este o manieră eficientă prin care acesta să își pună în mișcare inteligența emoțională. Cu fiecare nouă supărare, emoția se hrănește dintr-o introspecție ce-i oferă adevărata consistență umană și o transformă într-o stare sufletească. Acesta este și motivul principal pentru care părintele nu ar trebui să evite cu orice preț confruntarea copilului său cu suferința. Așteptările îndreptate spre o viață plină de veselie, conduc spre creșterea unui copil ce se va simți stânjenit de tristețe fiindu-i greu să o definească sau să o îndepărteze odată apărută. Cu toate că suferința este ultimul lucru pe care un părinte îl dorește pentru copilul său, aceasta are un rol educativ care, din păcate, rămâne astăzi mult prea adesea subestimat.

Atât în cazul adultului, cât și în cazul copilului, prin intermediul suferinței ajungem să ne descifrăm emoțiile mai bine, înțelegându-le motivul și conținutul, iar astfel ajungând și să avem un oarecare control asupra lor.

Transformarea tristeții în suferință are ca rol încercarea de a afla de ce suntem triști și de ce emoția pe care o simțim se manifestă astfel, acaparându-ne o bună parte din corp și ocupându-ne mintea aproape complet. În timp ce tristețea îl copleșește pe cel ce o simte, suferința îi permite acestuia să își revină.