Tulburările alimentare – ANOREXIA

Anorexia nervoasă este o tulburare alimentară care presupune refuzul de a mânca.

Un trup cât mai subțire, considerat un semn de frumusețe, fac din promovarea dietelor un instrument pentru a obținerea acestui ideal. Cu toate acestea, dietele nu sunt suficiente pentru a explica numeroasele cazuri de anorexie. Această boală face parte din categoria tulburărilor psihologice, iar cunoașterea cauzelor constituie premisa unei terapii de success (află mai multe în următorul meu articol despre intervențiile psihoterapeutice în Anorexie). Deși prevalează cazurile adolescentelor care suferă de această tulburare de alimentație, anorexia este întâlnită și în cazul băieților. Pentru majoritatea pacienților, problemele familiale și experiențele traumatizante cu istoric de agresiune sexuală pot explica apariția anorexiei.

Persoanele care suferă de anorexie nervoasă, 90% femei, au o imagine corporală nerealistă, care le face să se vadă ca având o greutate mai mare decât cea reală, deși, în unele cazuri sunt periculos de slabe. În timpul vieții,un procent cuprins între 0.5%- 3.7% dintre femei vor suferi de anorexie nervoasă. Este a treia cea mai comuna afecțiune printre adolescenți, după obezitate și astm. Cele mai afectate de anorexie sunt categoriile care cuprind tinerele femei, cu vârste cuprinse între 13-14 ani și 18-20 ani. Studiile recente confirmă aceste descoperiri, notând că 95% dintre adolescenții care suferă de anorexie au vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani.

Astfel, anorexia este o tulburare alimentară, declanșată de anumiți factori psihologici, afecțiune foarte comună (95%) printer adolescenți, în special în rândul fetelor.

Pentru a afla mai multe informații despre profilul psihologic al persoanelor predispuse la a dezvolta anorexie nervoasă (în adolescență sau la vârsta adultă), te invit să citești articolul meu de săptămâna viitoare.